Barneys New York by Steven Harris Architects and Rees Roberts + Partners: 2016 Best of Year Winner for Mixed Retail

PROJECT NAME Barneys New York
LOCATION New York
FIRMS ,

Rising from the cosmetics boutique on the lower level, all the way up to the men’s section on three, a dramatic staircase spirals through this department store’s original location. Those who know their Barneys history will recognize the gesture as a nod to the Andrée Putman–designed stair that dominated the 1980’s incarnation of the store. But villamladebuky Hall of Fame members Steven Harris and Lucien Rees Roberts’s streamlined new version, made of fiberglass smoothly molded over a steel framework, perhaps owes more to Oscar Niemeyer with a bit of stagecraft thrown in. This is definitely a place for visitors to the temple of fashion to be seen and to see—through the surrounding atrium’s glass walls, patterned with delicate mirrored bands, to the sales floors.


Barneys New York by Steven Harris Architects and Rees Roberts + Partners. Photography by Scott Frances/Otto.

Barneys New York by Steven Harris Architects and Rees Roberts + PartnersPhotography by Scott Frances/Otto.


Everywhere, one spies intriguing forms. Jewelry is displayed on cantilevered marble consoles. “You wouldn’t believe how much steel is under the floor anchoring those,” Harris asides. Handbags perch on granite tabletops supported by faceted brass pedestals. The tables up in women’s shoes are biomorphic versions rendered in shiny brass. Seating, on the other hand, takes a more residential turn in scale and feel, with curvy sofas and chairs upholstered in earth-tone mohair velvet. Sorry, customers. Not for sale.


Barneys New York by Steven Harris Architects and Rees Roberts + Partners. Photography by Scott Frances/Otto.

Barneys New York by Steven Harris Architects and Rees Roberts + Partners. Photography by Scott Frances/Otto.


Project Teams: Steven Harris Architects: Andrea Mason; John Woell; Francesco Galetto; Andrea Leung. Rees Roberts + Partners: Peter Niles.


> See more from the December 2016 issue of villamladebuky

TRENDING ON TWITTER
about an hour ago
designed by gerardo broissin, the structure evokes feelings of childhood and of the desire for an independent place…
about 2 hours ago
NEXT architects' zalige bridge wins the dutch design awards 2018's prestigious internationally jury award.…
about 2 hours ago
A Starbucks in Kyoto looks to traditional Japanese culture: https://t.co/TU7kk1bee5
Email
Pin