OFFICE

Law firm offices have never looked better—case in point is Perkins + Will’s work for Nixon Peabody. For the New ...
Insurance may not be the most daring of industries. But it’s long since moved beyond the retrograde office design depicted ...
Kamakura in the Devote colorway from the Ukiyo Collection, which is based on the traditional form of Japanese marbling called suminagashi. ...
Photography courtes of Teknoflor. Within the past decade, sustainable design has evolved from a very specific aesthetic into an industry-wide ...
Lush living walls provide these projects with a welcome breath of fresh air. 1. Etsy headquarters by Gensler   Coders tend ...
Photography courtesy of DIRTT + Lane Office. JDA Software, a world leader in supply chain tech, needed a new office ...

Studio Bipolar Builds a Bright, Quirky Office in New Delhi for Esquire

In the 1960’s, the Defence Colony neighborhood, or DefCol in New Delhi parlance, was where retired members of the Indian Armed Forces resided. Today, it’s a commercial hot spot lined with retail stores and exotic restaurants. One of the area’s new low-rises is home to an office with an American backstory, but it’s by homegrown firm .

The Indian outpost of Esquire, the New York–based men’s media brand, was built to house employees of an upcoming Esquire-themed nightclub nearby. “The client saw the office as an ambassador for the club,” Studio Bipolar co-founder Sanjana Mathur says. “He envisioned potential partners walking in and immediately understanding what they were investing in.”

A custom powder-coated steel partition system frames the reception desk at the Esquire office. Photography by Suryan/Dang.

The result is a bright and quirky 1,200 square feet filled with pattern and Piet Mondrian–esque colors inspired by art deco, the era in which Esquire magazine was founded. It’s a far cry from the glass and wood boxes common among the city’s other workplaces. “Our client encouraged us to think of the space as a beacon for the modern, sophisticated-with-a-twist man,” co-founder Ujjwal Sagar adds. The open plan offers various places for the 12 staffers to work, including a bar-height counter accessorized with a half dozen framed Esquire covers.

Instead of walls, there are partitions of blue powder-coated steel inset with panels of red and blue glass in round, oval, or square shapes, allowing for easy—and colorful—face-to-face collaboration. Black and white enters the palette via the striped vinyl wall covering and a communal work table topped in the same material. All these vivid interventions, by the way, had to be installed without making any structural changes.

Partition insets are 1/4-inch-thick tempered glass. Photography by Suryan/Dang.

Additional challenges came in the form of having to translate English-language construction documents for Hindi-speaking laborers. But the outcome is an almost exact reflection of the original design, otherwise known as, according to Mathur, “sophisticated madness.”

Project Resources: From Front: R Z Design: Custom Wall Covering (Meeting Area). : Custom Wall Covering Material. : Custom Chandelier (Conference Room), Custom Lamp (Break-Out Area). Sattva: Beanbag Chair (Break-Out Area). Throughout: : Inset Glass. : Glass Film. : Custom Floor Strip. : Lighting Consultant. JSPL: Metalwork. Bhavanna & Sons: General Contractor.

> See more from the August 2018 issue of villamladebuky

At the dawn of the 20th century, a patch of Midtown Manhattan better known for dodgy music halls and razzle-dazzle ...
Studio BV has only been around since 2015, but they’ve already established a major presence in the greater Minneapolis area, ...
There’s a new Hollywood in town. Not in terms of just content and distribution but physically as well. On Los ...
villamladebuky editor in chief Cindy Allen chats with Angie Schuch about National Office Furniture's redesigned Chicago showroom, which features ...
It was early afternoon, and the trading floor of that neoclassical temple of commerce, the New York Stock Exchange, was ...
Given the state of the nation and its leaders, it’s a complicated time for Americana. It’s perhaps fitting, then, that ...
Exterior shot of VGM Group's headquarters, which features three levels of regular office space, two floors of parking, and a ...
villamladebuky editor in chief Cindy Allen experiences Steelcase's cutting-edge additions to the workplace with James Ludwig and Allan Smith.
It could be said that LEDs are the best thing to happen to lighting design since the invention of the ...
villamladebuky editor in chief Cindy Allen chats with Jackie Dettmar and George Bandy Jr. about Mohawk Group's new Living Product Challenge ...
Creating environments means paying attention to the physical. This was doubly so for Rapt Studio when designing a San Francisco ...
"Many, many years.” That’s how villamladebuky Hall of Fame member Piero Lissoni responds to our query for a timeline ...